Nivel onderzoekt gebruik van vitamine D

Het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel) doet in opdracht van Zorginstituut Nederland onderzoek onder de Nederlandse burgers naar het gebruik van vitamine D. Dat onderzoek gebeurt onder andere op basis van een online vragenlijst. Apothekers kunnen patiënten in de apotheek wijzen op de mogelijkheid om de online vragenlijst van het Nivel in te vullen.

Patiënten kunnen de online vragenlijst invullen als zij:

  • zelf zonder recept vitamine D kopen;
  • of in 2022 een recept van hun (huis)arts kregen voor vitamine D of een combinatiepreparaat.

Ook als die mensen nu gestopt zijn met vitamine D kunnen zij de vragenlijst invullen.

Het Nivel stelt posters en flyers met een link naar de vragenlijst beschikbaar aan apothekers. De posters en flyers zijn te bestellen door een mail te sturen naar m.vervloet@nivel.nl of a.brabers@nivel.nl. Ook zijn de posters en flyers als download beschikbaar.

Het doel van het onderzoek is inzicht krijgen in de eerste effecten van de pakketmaatregel om alle vitamine D-middelen met colecalciferol en calcifediol uit het GVS te halen per 2023, met een speciale focus op kwetsbare groepen. Specifiek wordt hierbij gekeken naar de aanschaf van en de therapietrouw aan deze vitamine D-middelen in 2023 ten opzichte van 2022.