Nieuw onderzoek: dit is mogelijk de link tussen de kans op diabetes type 2 en vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor de gezondheid van ons lichaam en dat blijkt ook uit nieuw onderzoek. Zo zouden vitamine D-supplementen mogelijk het risico op diabetes type 2 voor patiënten met prediabetes iets kunnen verlagen. Dit wil je erover weten.

Onderzoekers van het Tufts Medical Center in Massachusetts onderzochten een review van drie klinische onderzoeken naar de impact van vitamine D op het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. De groep werd opgedeeld in volwassenen die vitamine D-supplementen namen en een groep die een placebo kreeg. Tijdens de proefdata kreeg 22 procent van de deelnemers in de vitamine D-groep een nieuwe diagnose van diabetes. In de placebogroep kreeg 25 procent een nieuwe diagnose van diabetes.

De onderzoekers maakten vervolgens een schatting voor de toekomst op basis van de cijfers en zagen vijftien procent minder risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 voor de deelnemers die vitamine D-supplementen gebruikten. De onderzoekers wezen erop dat vitamine D-supplementen een goedkope manier kunnen zijn om diabetes type 2 uit te stellen bij meer dan tien miljoen mensen met prediabetes wereldwijd.

Vervolgonderzoek nodig

De studie omvatte volwassenen met een hoog risico op diabetes type 2. Hierdoor kunnen de resultaten niet worden gegeneraliseerd naar de totale bevolking. Nadat de proef was afgelopen, keerde ongeveer 30 procent van de glucosewaarden van de deelnemers terug naar hun niveaus van vóór de studie. “Dit zijn interessante onderzoeken en de resultaten zouden aanleiding moeten zijn voor verder onderzoek in de vorm van grote onderzoeken waarbij deelnemers willekeurig worden ingedeeld,” aldus Dr. Rose Lin, een endocrinoloog in het Providence Saint John’s Health Center in Californië aan Healthline.

Vitamine D belangrijk voor ons lichaam

Vitamine D is een voedingsstof die ons lichaam op meerdere manieren gebruikt. Volgens de National Institutes of Health kent deze vitamine dan ook verschillende gezondheidsvoordelen.

  • Vitamine D helpt het lichaam calcium te absorberen om botten en spieren gezond te houden.
  • Vitamine D helpt zenuwen die berichten naar de hersenen transporteren.
  • Vitamine D helpt het immuunsysteem bij het bestrijden van bacteriën en virussen.

Daarnaast is vitamine D in diverse wetenschappelijke onderzoeken ook in verband gebracht met (het voorkomen van) cardiovasculaire problemen. Wetenschappers zijn op dit moment het verband tussen vitamine D en hartgezondheid nog aan het onderzoeken om met bewijzen te komen, maar er zijn al wel sterke vermoedens. Hoewel er voor dat verband dus nog meer en definitief wetenschappelijk bewijs is, is dat er al wel voor het feit dat vitamine D het cardiovasculaire systeem op een aantal belangrijke manieren ondersteunt. Meer daarover weten? Lees dan dit artikel: Vijf redenen waarom vitamine D zo belangrijk is voor de gezondheid van je hart