Kan vitamine D de kans op dementie verminderen?

Nieuw, belangwekkend wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat vitamine D potentieel preventief werkt op het ontwikkelen van dementie, vooral als dat al vroeg wordt voorgeschreven.

Uit dat grote onderzoek door Hotchkiss Brain Institute van de University Calgary bleek dat mensen die vitamine D namen 40% minder kans hadden om dementie te ontwikkelen. De effecten waren overigens het grootst bij vrouwen. Het is bekend dat vitamine D enig effect heeft op de hersenen, maar eerder gaf onderzoek naar het effect op dementie een wisselend beeld. Dit onderzoek geeft belangrijk inzicht bij welke groepen deze suppletie het beste werkt. In het algemeen werd er bewijs gevonden dat suggereert dat vroeg gebruik van vitamine D kan helpen bij het begin van cognitieve achteruitgang. Je merkt al de nodige voorbehoud, dit is een voorlopig resultaat dat wacht op aanvullend onderzoek.

Deze studie is online gepubliceerd op 1 maart in Alzheimer’s and Dementia: Diagnosis, Assessment and Disease Monitoring. De resultaten zijn gebaseerd op onderzoek onder 12.388 volwassenen uit de database van het Amerikaanse ‘US National Alzheimer’s Coordinating Center’, zonder of met milde indicatie. Daarvan nam 37% vitamine D. Megan Brooks schreef op 6 maart op Medscape over dit onderzoek in Medscape, wij hebben het artikel zo goed mogelijk vertaald en samengevat. Hier lees je het volledige artikel in het Engels.