Hoe vitamine D en visolie het risico op auto-immuunziekten mogelijk kunnen verlagen

Vitamine-supplementen kunnen op verschillende vlakken bijdragen aan je gezondheid. Maar uit nieuw onderzoek dat recentelijk is gepubliceerd blijkt dat het dagelijks slikken van visolie- en vitamine D-supplementen de ontwikkeling van auto-immuunziekten op latere leeftijd kan voorkomen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan reumatoïde artritis, schildklieraandoeningen en psoriasis. We leggen uit hoe dat kan.

Auto-immuunziekten

Om te begrijpen wat auto-immuunziekten zijn, leggen we je kort uit hoe je immuunsysteem werkt. In een gezonde situatie valt je immuunsysteem bacteriën en virussen aan die je lichaam binnendringen. Toch kan dit soms iets misgaan met dat systeem. Je immuunsysteem gaat dan door met aanvallen, terwijl er geen ziekmakers in je lichaam aanwezig zijn. Je immuunsysteem valt dan je eigen organen en weefsels aan, waardoor cellen beschadigd of ontstoken raken. Wanneer dit gebeurt, is er sprake van een auto-immuunziekte.

Vitamine D of visolie bij auto-immuunziekten

Van visolie (omega 3) en vitamine D was al bekend dat ze het immuunsysteem kunnen reguleren en dat ze ontstekingen kunnen onderdrukken. Maar onderzoekers waren benieuwd of supplementen met visolie en vitamine D ook een beschermend effect hebben tegen auto-immuunziekten.
Volgens JoAnn Manson, co-auteur van het onderzoek en hoofd van de preventieve geneeskunde in Brigham and Woman’s Hospital in Amerika zijn er (nog) geen preventieve behandelingen of therapieën voor auto-immunziekten. Bij Health vertelt hij: “Auto-immuunziekten komen veel voor en hebben veel invloed op de gezondheid en kwaliteit van leven. Visolie- en vitamine D-supplementen kunnen mogelijk de morbiditeit verminderen die verband houdt met de auto-immuunziekte.”

De uitkomsten van het onderzoek

Het oorspronkelijke onderzoek werd gedaan onder 25.871 vrouwen en mannen in de leeftijd van 50 tot 55 jaar. Hierbij werd gekeken of visolie- en vitamine D-supplementen kanker en hart- en vaatziekten kunnen helpen voorkomen. De groep werd opgesplitst in drie groepen: mensen die 2000 IE aan vitamine D per dag slikten, mensen die 1000 mg visolie per dag slikten en mensen die placebo-supplementen slikten.
Het onderzoek toonde helaas geen positief resultaat aan voor kanker en hart- een vaatziekten, maar onderzoekers gebruikten de resultaten wel om verder onderzoek te doen naar het verband tussen de supplementen andere aandoeningen. En daar kwam wel een veelbelovend resultaat uit: de proefpersonen die vitamine D met of zonder visolie innamen, hadden 22 procent minder kans op het ontwikkelen van een auto-immuunziekte. Bij de mensen die visoliesupplementen slikten – met of zonder vitamine D – zagen de onderzoekers een vermindering van 15 procent in het aantal auto-immuunziekten.
De onderzoeksresultaten zijn opvallend, maar er is nog meer onderzoek nodig om meer vragen te kunnen beantwoorden. Voornamelijk of de resultaten tijdelijk of blijvend zijn en of ze ook effectief zijn voor jongere mensen.

Is het verstandig om meer vitamine D en visolie te slikken tegen auto-immuunziekten?

In principe is het veilig om vitamine D te slikken; de kans om een overschot aan vitamine D binnen te krijgen is erg klein. Maar er zijn wel supplementen in omloop die meer van de vitamine bevatten dan is toegestaan. Deze supplementen worden voornamelijk online gekocht, dus let daar goed op. Volgens het RIVM kunnen bij een overschot aan de vitamine nierstenen en kalkafzetting rond de organen en weefsels ontstaan.
Wat betreft visolie is de kans ook hierbij niet groot dat je er te veel van binnenkrijgt. In een tablet visolie zit ongeveer 700 milligram omega 3. Bij een overdosis visolie kunnen er verschillende problemen ontstaan: wanneer je meer dan 3 gram per dag binnenkrijgt kan dat invloed hebben op de stolling van je bloed. Stolling is nodig om wonden te dichten, zodat het bloeden stopt. Wanneer je de dosering van de supplementen niet overschrijdt is de kans klein dat je meer dan 3 gram van binnenkrijgt.

Overleg met huisarts

Hoewel de kans op een overschot aan vitamine D en visolie niet erg groot is, is het altijd verstandig om met je (huis)arts te overleggen welke supplementen geschikt zijn om te slikken. Zeker als je al medische aandoeningen hebt, of andere medicatie slikt.