Fibromyalgie herstellen: herstel darmflora

Darmflora zijn een van de oorzaken van fibromyalgie, volgens een nieuw onderzoek. En dan met name de disbalans tussen de bacteriesoorten Firmicutes en Bacteroidetes. Kan je fibromyalgie herstellen, door herstel van darmflora?

Herstel verstoorde darmflora

Turks onderzoek, gepubliceerd in Mikrobiyoloji Bulteni, meldt dat verstoorde darmbacteriën een rol spelen bij fibromyalgie. Het is met name de balans tussen Firmicutes en Bacteroidetes die bepalend is.

Dit leidt tot de vraag of probiotica fibromyalgie herstellen. Kunnen klachten verminderen door herstel van darmflora?

Het is niet de eerste keer dat de darmbacteriën belangrijk blijken te zijn bij fibromyalgie en overigens ook bij chronische vermoeidheid. Een systematische review van randomised controlled trials over dit onderwerp liet het verband zien.

Stel je wilt fibromyalgie herstellen, en dit vindt plaats via darmflora, welke probiotica zijn dan van belang? En in welke mate helpen ze?

De review van 14 noemenswaardige studies geeft hier antwoord op

  • Lactobacillus casei streng Shirota verminderde angst bij patiënten met chronische vermoeidheid, na 8 weken.
  • Bifido infantis verminderde ontstekingsmarkers, ook na 8 weken inname

Dit bewijs lijkt misschien weinig als je fibromyalgie wilt herstellen. Maar er is meer! Neem alleen al dat probiotica de opname van nutriënten bevorderen. En van sommige nutriënten hebben fibromyalgie patiënten te weinig. Zo is er een link tussen fibromyalgie en selenium.

Herstel darmflora: zeker nuttig

fibromyalgie herstellen
Wil je fibromyalgie herstellen, herstel dan darmflora. Verwacht niet binnen een week resultaat, maar neem je probiotica minimaal 2 maanden in.

Behalve met verstoorde darmflora is fibromyalgie ook in verband gebracht met bacterie overgroei in de dunne darm. Een overgroei van slechte bacteriën geeft pijn, ontsteking, spijsverteringsproblemen, auto immuunziektes en angst en/of depressie. Herstel darmflora, en je werkt aan deze problemen.

Studies over verstoorde darmflora en fibromyalgie

  • Er is een sterke correlatie tussen fibromyalgie en bacterie overgroei in de dunne darm (SIBO) . Een studie meldt een bacterie overgroei bij 100% van de onderzochte FM-patiënten.3
  • Darmflora bij FM-patiënten zijn veranderd   4
  • SIBO relateert meestal aan een lekkende darm, en een lekkende darm komt eveneens voor bij veel FM-patiënten. 5
  • De meeste FM-patiënten hebben een darm- of maagprobleem. Bij een studie bleek dit bij 98% van de onderzochte patiënten het geval te zijn. 6

Dr. Mitchel Prywes van Center for Pain Rehabilitation zegt dat probiotica een positief effect hebben bij fibromyalgie.

“Er is veel chronische pijn, maar kijken we naar de omgeving, de lucht die we inademen, de voeding die we eten? Wanneer er probiotica gebruikt worden om gastrointestinale problemen te behandelen, zie ik de pijn van fibromyalgie verbeteren.”

Hierbij komt, dat wetenschappers onderzoeken of er bij fibromyalgiepatiënten sprake is van een slechte opname van nutriënten, zoals ijzer en vitamine d. (7) Bij fibromyalgie is er een verminderde immuniteit op cellulair niveau, en dus ook een doorlaatbaarheid van de darmwand en bacterie overgroei in de dunne darm: drie factoren die in ieder geval aangepakt worden door probiotica.

Ook verhoging van tryptofaan spiegel

In een studie werd gekeken of Bifidobacterium infantis verlichting kon brengen van ontstekingspijn. De patiënten namen deze bacteriesoort 8 weken in, terwijl steeds de cytokinespiegel gemeten werd. B. infantis bleek de spiegels van drie ontstekingsmarkers te verlagen, alsmede ontsteking. B. Infantis is ook effectief bij het prikkelbare darmsyndroom. De bacteriestreng produceert hogere niveaus van thiamine, nicotinezuur en foliumzuur. Ook verhoogt het de tryptofaanspiegel wat een positief effect op depressies heeft. (8)

Dit bericht was origineel gepubliceerd op Goedgezond.info.