Dit is wat je echt moet weten over een Vitamine D-tekort

Het lijkt wel of iedere expert iets anders te zeggen heeft over Vitamine D. Wij geven je duidelijke richtlijnen.

We begrijpen je volkomen: het is inderdaad erg onduidelijk of vitamine D-tekorten nou schadelijk zijn, of niet. Daarom legden wij deze en andere vragen bij experts neer.

Wat je moet weten over vitamine D

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D is een echt werkpaard. Het versterkt je botten, beschermt je immuunsysteem en vermindert ontstekingen. ‘Uit onderzoek is zelfs gebleken dat vitamine D de kans op luchtweginfecties en auto-immuunziektes verkleint,’ zegt Edward Giovanucci, professor in de voedingsleer aan Harvard.

Wat raadt het Voedingscentrum aan?

Volgens het Voedingscentrum zou je genoeg hebben aan 400IE (of 10 microgram) vitamine D per dag. Alleen mensen boven de zeventig en kinderen zouden meer nodig hebben. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen: van vermoeidheid en spierzwakte tot broze botten en gewrichtspijn. Denk je dat je een tekort hebt? Dan kun je dat laten onderzoeken.

Wat raden wij aan?

Tot zo’n 1.000IE vitamine D per dag. 400IE betekent dat je geen tekort hebt, maar wat meer vitamine D in je bloed kan helpen om je nog beter te beschermen tegen bepaalde klachten en ziektes, zegt dr. Giovanucci.

Hoe haal ik dat doel?

Bepaalde enzymen in je huid kunnen UV-stralen omzetten in vitamine D. Hoeveel van die straling door je lichaam wordt omgezet, is afhankelijk van je huidskleur, waar je woont en welke tijd van het jaar het is. Een constantere factor is voeding. Bepaalde soorten vis, zoals zalm, zwaardvis en forel, bevatten tussen de 500 en 700IE per portie. Ook portobello’s, melk en eieren bevatten vrij veel vitamine D.

Moet ik supplementen gebruiken?

Als je walgt van vis en paddenstoelen, is dat een optie. Maar onthoud dat een supplement nooit een vervanging is voor het ‘echte’ werk. De producten waar vitamine D in zit leveren meer gezondheidsvoordelen dan een supplement. O, en je kunt er ook altijd nog voor kiezen om minstens een half uur per dag naar buiten te gaan. Wandel en je komt nog eens aan je dagelijkse stappendoel.