Déze invloed kunnen vitamine D-supplementen hebben bij migraine

Bij een vitamine D-tekort denk je misschien aan vermoeidheid of zere benen, maar wist je dat ook hoofdpijn kan ontstaan door zo’n deficiëntie? Er blijkt zelfs een link te zijn tussen onvoldoende vitamine D in je lichaam en terugkomende migraine.

Hoewel onderzoeken in de meeste gevallen nog in een vroeg stadium zijn, is er steeds meer bewijs dat supplementen met vitamine D een positief effect kunnen hebben bij mensen met migraine.

Vitamine D

Vitamine D is een van de weinige vitaminen die we zelf kunnen aanmaken. Door tijd in de zon door te brengen, gaat ons lichaam (als deze gezond is) zelf aan de slag om dit stofje te produceren. Ongeveer twee derde van de hoeveelheid vitamine D die we nodig hebben, krijgen we op die manier. De rest krijgen we binnen via voeding, bijvoorbeeld uit vette vis, rundvlees, margarine en eieren.

Vitamine D heeft verschillende functies die stuk voor stuk heel belangrijk zijn voor ons lichaam. Het zorgt bijvoorbeeld voor stevige botten en tanden, helpt tegen botontkalking (osteoporose) op latere leeftijd, speelt een belangrijke rol bij de spierfunctie én het is van belang voor een goede werking van het immuunsysteem. Maar nu blijkt dus steeds vaker dat vitamine D ook bij hoofdpijn en migraine een rol kan spelen.

Lees ook:
Van spierpijn tot langdurige wondjes: déze symptomen kunnen wijzen op een vitamine D-tekort

Link vitamine D en migraine

Vitamine D zou namelijk naast de bovenstaande functies, ook in je brein het één en ander doen. In het lijf bindt vitamine D zich aan bepaalde receptoren, die in het hele lichaam een rol spelen. Daarmee zou het bijvoorbeeld er voor zorgen dat er genoeg calcium is op de plekken waar het nodig is, maar zorgt het ook voor de regulatie van neurotransmitters. Daarnaast werkt het als antioxidant, wat ook positief kan uitpakken bij migraine.

Voor we verder ingaan op de redenen waarom vitamine D mogelijk werkt bij migraine, is het belangrijk om te benadrukken dat supplementen bij lang niet iedereen migraine kunnen voorkomen of verminderen. Er is nog veel onduidelijkheid over de oorzaken van migraine en die kunnen veel verder gaan dan een vitaminetekort. Hoewel het voor sommige mensen een uitkomst kan bieden, is dat helaas dus niet voor iedereen zo.

Serotonine bij migraine

Er is nog veel onduidelijkheid over migraine en vitamine D, maar de link tussen serotonine en deze nare vorm van hoofdpijn is wel gelegd. Serotonine is een ‘feelgood’-neurotransmitter in onze hersenen, dat ervoor zorgt dat we ons mentaal goed voelen. Maar een disbalans in onze hersenen op het gebied van serotonine, kan leiden tot migraine. En één van de redenen voor een tekort aan serotonine? Juist: een vitamine D-tekort. Bij mensen die om die reden migraine hebben, zou het dus kunnen helpen om supplementen met vitamine D te slikken.

Vitamine D als antioxidant

Daarnaast werkt vitamine D volgens diverse studies als een antioxidant, wat zorgt dat er minder vrije radicalen in je lichaam zitten. Dat zijn agressieve moleculen in je lichaam die schade kunnen aanrichten aan je cellen en weefsel. Deze schade wordt ook wel oxidatieve stress genoemd. Dit gebeurt wanneer er teveel vrije radicalen aanwezig zijn in je lijf, of wanneer deze stoffen zich op ongewenste plekken in het lichaam bevinden. Oxidatieve stress kan mogelijk een trigger zijn van migraine bij sommige mensen; vooral bij patiënten die terugkomende aanvallen hebben. Omdat vitamine D als antioxidant die vrije radicalen terugdringt, zou het dus effect kunnen hebben bij migraine.

Vitamine D-supplementen

Betekent dit dat iedereen die migraine heeft, dit kan oplossen of verminderen met supplementen rijk aan vitamine D? Zo gemakkelijk is het helaas niet. Wel is het verstandig om bij je huisarts te vragen of hij of zij een bloedtest kan doen om te controleren of je vitamine D niet te laag is. Op basis daarvan kun je, in overleg met je huisarts, eventueel extra vitamine D slikken wat mogelijk de migraine kan verminderen.

Ook als je in één van de risicogroepen voor een deficiëntie valt, is het slim om supplementen te nemen. Dat geldt voor iedereen van boven de zeventig jaar oud, mensen met een donkere huidskleur (zij halen minder vitamine D uit zonlicht), mensen die een sluier dragen of wanneer je bijna altijd binnen zit. Ook vrouwen tussen de 50 en 69 jaar kunnen volgens het Voedingscentrum het best kiezen voor een supplement van zo’n 10 microgram om hen te beschermen tegen osteoporose na de overgang.