1,5 miljoen Nederlanders krijgen vitamine D niet meer vergoed

Vitamine D supplementen met een hoge sterkte mogen volledig uit het basispakket van de zorgverzekering worden gehaald. Dat stelt Zorginstituut Nederland in een advies aan de minister van VWS.

Mocht dit advies worden overgenomen, dan bespaart dit zo’n 129 miljoen euro per jaar op de totale zorgkosten. Maar er is ook een keerzijde: de 1,5 miljoen mensen die vitamine D op recept slikken, krijgen de kosten dan niet langer vergoed.

Vitamine D met een lage dosering werd al sinds 2019 niet meer uit het basispakket vergoed.

25 euro per jaar

Volgens het instituut kan iedereen die op dit moment vitamine D op recept krijgt, overstappen naar middelen die te koop zijn bij een drogist. Dat geldt ook mensen die hogere doseringen slikken.

Het nadeel is wel dat iemand die een hoge dosering vitamine D op recept slikt op jaarbasis maximaal 25 euro duurder uit, tenzij hij of zij het eigen risico niet opmaakt.

Vitamine D werkt. Dat staat in dit advies niet ter discussie. Maar het geld dat we aan zorg kunnen besteden, is niet onbeperkt. Daardoor moeten we soms lastige keuzes maken.

Sjaak Wijma (bestuursvoorzitter Zorginstituut Nederland)

Voor meeste Nederlanders die vitamine D op recept slikken vallen de extra kosten gelukkig mee. Het gaat om gemiddeld zo’n 7,30 euro per persoon per jaar.

Het is voor te stellen dat het verwijderen van vitamine D uit de basisverzekering voor onrust kan zorgen. Daarom gaat het Zorginstituut de resultaten van de kosteffecten in de praktijk volgen, met name bij kwetsbare groepen.

Forse besparing

Door vitamine D te schrappen uit het basispakket, bespaart het de schatkist zo’n 129 miljoen euro per jaar. De vitamine kost bijna 80 euro per persoon per jaar bij een vergoeding via de zorgverzekering.

De kosten zijn zo hoog omdat de prijzen aanzienlijk hoger liggen dan in de vrije verkoop. Dit geldt zowel voor de prijs van het middel zelf als de afleveringskosten (apotheekkosten)